RPG
Advertisement
Lainattu ja tiivistetty maantieteilijä-biologi Bella Bongagin teoksesta Yurop Kuningaskunnista Kaviohin ja Sotilaista Sorkkiin.

Yurop on yksi Ertan pohjoisemmista mantereista, mutta samalla myös pienin niistä. Sen idässä päin sijaitseva naapurimanner on Asyu, joka on noin kaksi kertaan Yuropin kokoinen.

Maantieto[]

Vaikka Yurop katsotaankin yhdeksi mantereeksi, on se itse asiassa kolme erillistä, mutta yhtenäistä aluetta.

Suhteellisen pohjoisesta sijainnistaan huolimatta Yuropin ilmasto on enimmäkseen lauhkeaa vuoden ympäri, tosin sen pohjois- ja koillisosat saavat lumipeitteen talvisin kun taas mantereen itäosat kärsivät vähäisistä sateista. Eteläiset alueet ovat lämmin-lauhkeita, mutta saattavat talven aikaan saada lunta ajoittaisten sadekuurojen sijaan.

Valtavuoret

Valtavuorten huippuja.

Yuropin suurimman maamassan jakaa kahtia valtava, useamman sadan kilometrin pituinen vuoristo. Tämä Valtavuoriksi nimetty vuorijono kulkee mantereen poikki pohjois-etelä-akselin suuntaisesti alkaen suuresta Rautakivivuoresta ja päättyy samankaltaiseen jättiläisvuoreen, joka kulkee nimellä Mustakivivuori. Mantereen luoteisrannikkoa hallitsee Valtavuorten pohjoiskärkeen kiinnittyvät Brigatt-vuoret ja aivan luoteiskärjessä olevat Huippuvuoret. Yuropin tuorein ja ehkä vaikuttavin lisäys on maagisesti kohotetut, mantereen etelässä sijaitsevan välimeren läheisyydessä olevat Kilpivuoret, jotka jakavat sen länsi-itä-suunnassa.

Myös Villimailla on vuoria, mutta niitä ei ole koskaan nimetty.

Yurop on valtaosaksi joskus jopa vahvasti kumpuilevaa tasankoa, jota peittää rehevän lehti- ja sekametsän lisäksi havumetsät, joita mantereen pohjoisosissa on runsaasti. Ruohotasankojen lisäksi Yuropista voi myös löytää savannimaista erämaata ja aroa.

Mantereen suurimmat joet ovat Samsarin pohjoisosissa sijaitsevat Kylmäänmereen laskeva Hopeavirta ja saman maan etelärajan mukaisesti juokseva Tremeshko-joki, ja Szephyrian ja Quendenóren alueilla sijaitsevat Duingil, Duin'Ithil, Neth ja Thelei, jotka laskevat Hopeajärven kautta sekä läntiselle, että itäiselle merelle.

Yuropia reunustaa läntinen Vaahtomeri, pohjoinen Kylmämeri, itäinen Keskimeri ja eteläiset Tuntemattomat Aallot.

Valtiot[]

Yuropissa on viisi valtiota, joista yksi tosin on usean kaupunkivaltion hallitsema maa-alue. Ennen nykyistä valtakokoonpanoa, valtioita oli vain kolme: Samsarin, Elbion ja haltijoiden eteläinen valtakunta Quendenóre.

Samsar[]

Samsar on naisten johtama monarkia - tai kuningatarkunta, jota tällä hetkellä hallitsee Pestiqua-suvun nuorin vesa, voimakastahtoinen Elys. Vaikka Elys on toiseksi nuorin kuningatar mikä Samsarilla on koskaan ollut, nauttii hän silti suuresta kansansuosiosta, joka luultavimmin johtuu tahdosta tukea häntä paljon pidetyn äitinsä ennenaikaisen kuoleman jälkeen sekä hänen saavutuksistaan soturiprinsessana.

On tavanomaista, että kuninkaasta tulee maan sotajoukkojen komentaja hääviikon aikana, ja että hän astuisi syrjään kuningattaren kanssa, mutta hallitsija Elysin antamassa ilmoituksessa kuningas Humgus Pestiqua pysyy virassaan. Sen sijaan, aikaisemman kuningattaren neuvonantajien paikat täyttävät Elysin sisar ja veli, Septerra ja Nadar Pestiqua.


City Fountain

Falesia.

Samsarin ensimmäisen kuningattaren mukaan uudelleennimetty Falesia on maan pääkaupunki ja koti yli 20 000:lle ihmiselle, haltijalle, puolituiselle, menninkäiselle (katso: tonttu), kääpiölle ja muutamalle puoli-örkille. Falesia omaa ison kauppasataman, joka toimiikin sen suurimpana kauppareittinä naapurikaupunkien ja -maiden kanssa. Pestiquan ruhtinassuvun valta on keskittynyt tähän kuhisevaan metropoliin.

Kuningatarkunnan suurin asutuskeskus on legendan maineen saavuttanut Kultakilpi Samsarin ja Elbionin rajalla. Teknisesti kaupunki on osa Samsarin valtakuntaa, mutta kokonsa tähden se toimii kaupunkivaltion tavoin - ja Samsarilla sekä Kultakilvellä onkin yhteinen ymmärrys asiasta. Kultakilpi on myös ainoa kaupunki, joka haastaa Falesian rotukirjon ainakin kaksinkertaisesti.

Muita Samsarin kaupunkeja ovat koillisessa lähellä Huippuvuoria oleva rannikkokaupunki Ebois, Hopeavirran loppupuolella oleva Gestarren ja aivan etelärajan tuntumassa, Tremeshko-joen rannalla sijaitseva Laarimar.

Maan pienempiin asutuksiin kuuluvat Hopeavirran deltassa sijaitseva Hiidenkorpi, maan pohjoisin saaristokylä Hallaharju, Brigatt-vuorten puolivälissä sijaitseva kaivoskylä Jyrkkärinne, Rautakivivuoren juurella oleva kääpiöiden ja ihmisten asuttama kaivoskommuuni Guz'agak, Laarimaria vielä lähempänä rajaa oleva Helmetze, Eboisin ja Falesian väliin jäävä länsirannikon Tarna, Tremeshko-joen penkereillä ja lähempänä Vaahtomerta oleva Nys, Laarimaria pohjoisempi Septerra-joen rannan Ravnika, Hopeavirran penkereillä sijaitsevat Alpes ja Hoville, sekä Vaahtokallioiden linnakylä Vaahtokivi.


Cold Tops 1

Huippuvuoret.

Satunnaisia metsikköjä ja jokia lukuun ottamatta Samsar on lauhkeaa ruohotasankoa. Maan suurin joki, Hopeavirta, kulkee Kultakilven pohjoisemmilta Valtavuorilta sisämaan kautta, jakautuen Vaahtomereen laskevaan Fales-jokeen, ja Huippu- ja Brigatt-vuorten välistä Kylmämerelle, kun taas maan eteläinen suurjoki Tremeshko alkaa Kultakilven etelänpuoleisilta Valtavuorilta ja laskee läntiseen Vaahtomereen, mutta yhdistyy ennen sitä Septerra-joen kanssa.


Samsarin pääuskonto ylistää St.Cuthbertia ja kulkee myös samalla nimellä; St.Cuthbertia seuraavia kutsutaan joskus cuthberteiksi. Maan suurimmat juhlapäivät ovat Falesian Viikko ja St.Cuthbertin Päivä, joista ensimmäistä vietetään 1-7. Syyskautta ja toista 15. Kylmäkautta. Falesian Viikko on osoitettu maan ensimmäiselle kuningattarelle, Falesia Pestiqualle, ja koostuu suurimmaksi osin juhlallisuuksista ja seremonioista. On tavallista, että tämän viikon aikana ei tehdä ollenkaan tai hyvin vähän töitä. St.cuthbertin Päivä on itseselitteinen, eli päivän aikana on tavallista osoittaa kunnioitusta tätä väkevää jumalhahmoa kohtaan.

Navarria[]

Samsarin ja Szephyrian väliin jäävä teokratinen Navarria on erään hyvin tunnetun, mutta joskin mysteerisen Miroslav Vetjen johdossa. Mysteerisen tämän uskon maan johtajasta tekee hänen tapansa sonnustautua levyhaarniskaan ja visiirilliseen kypärään menipä hän minne tahansa ja oli tapahtuma mikä hyvänsä - toisin sanoen kukaan ei ole koskaan nähnyt hänen kasvojaan. Tämä ainutlaatuinen käyttäytymismalli ei kuitenkaan ole estänyt Navarrian karismaattista johtajaa nauttimasta suuresta kansansuosiosta - ehkä jopa suuremmasta kuin naapurimaan hallitsijan Elys Pestiqua. Hän on myös erittäin pidetty monien maiden hallitsijoiden keskuudessa: Vetjen suoraselkäisyyttä ja oikeamielisyyttä arvostetaan kovasti.


Mirsila

Mirsilan portit ja esiasutusta.

Navarria on Yuropin mantereen toiseksi suurin valtio heti Samsarin jälkeen sekä kooltaan, että asukasluvultaan. Karnejoen loppupuolella sijaitseva pääkaupunki Mirsila ei ole maan suurin, mutta sen Helmille osoitetut temppelit ja useat patsaat sekä muut jumalkuvat tekevät tästä noin 10 000:n asukkaan linnakekaupungista näyttävän keskuksen. Myös kaupungin sijainti Helmin Jyrkänteiden päällä, ympärillä ja alla tekee Mirsilasta kiinnostavan.

Navarrialla on kaksi muuta kaupunkia Mirsilan lisäksi: Helminjoen loppupuoliskolla, lähellä Samsarin ja Navarrian rajaa oleva Ditrik ja kolmen joen yhtymäkohdassa, maan keskellä oleva Seyonne, joka on Navarrian suurin asumisen ja kaupankäynnin keskus.


Kyliä Navarrialla on enemmän kuin kaupunkeja alueen vähäisen historiassa saadun huomion takia. Näitä pienempiä asutuksia ovat Helminjoen varrella, Suurmetsän välittömässä läheisyydessä oleva Punalehti, siitä etelään Voltajoen ja Karnejoen väliin jäävän alueen puolivälissä sijaitseva Temparin, Mironjoen alkuvarren Phink, maan eteläisin kylä ja Suurmetsän varjoissa lymyävä Syväkoto, Mirsilasta hiukan etelämpänä oleva Vaahtosärkkä, maan itäisin kylä Tuulenkärki, Ditrikistä etelään oleva Carven ja samaisesta kaupungista länteen, Helminjoen puolivälissä sijaitseva Vien.


Navarria on ilmastoltaan ja maastoltaan monella tapaa samanlainen kuin Samsar, mutta lämpötila on yleensä muutaman asteen korkeampi, maa kumpuilee huomattavasti enemmän ja lehti- ja sekametsiä on runsaammin kuin sen pohjoisemmalla naapurilla. Navarrian suurimmat joet ovat sen pohjoisosissa Valtavuorilta laskeva Helminjoki, eteläinen Mironjoki ja maan keskeltä juokseva Karnejoki, joka irtautuu Helminjoen alkupuolella ja joka yhdistyy sekä Hakkaenin että Voltajoen kanssa melkein täysin valtion keskipisteessä.

Rannikkomaisema

Osa Navarrian rannikkoa.


Helmismi, eli jumala Helmin palvonta, on Navarrian pääuskonto ja jokainen, joka on syntynyt sen kansalaiseksi - tai haluaa ruveta kansalaiseksi - tulee omaksua tämä karkotuksen uhalla. Vaikka maan uskontopolitiikka onkin näin mustavalkoinen, ei muiden uskontojen harjoittajia ajeta ulos niin kauan kunhan he eivät ole Navarrian kansalaisia. Maan juhliin kuuluvat 26-32. Kyntökautta pidettävä Kilpifestivaali, joka on Helmin kunniaksi pidettävä kisailuviikko. Se yleensä sisältää erinäisiä kisoja kuten jousiammuntaa, miekkailua, keihäänheittoa, kilparatsastusta ja turnajaiset. Maan toinen (puoli)juhlallinen tapahtuma on 1. Maakautta pidettävä Avuliaisuuden Päivä, jolloin yleensä autetaan lähimmäistä tavalla tai toisella.

Szephyria[]

Magokratinen Szephyria on Yuropin magian keskus ja mantereen nuorin valtio, joka on perustettu ikivanhan haltijavaltakunnan raunioiden päälle. Maata johtava arkkimaagi Zee Naj on tunnettu puolihaltija-ystävällisistä säädöksistään ja muista heitä tukevista päätöksistään, jotka ovatkin nostaneet sekarodun Szephyrian valtaroduksi; monet pakenevat syrjintää tähän maagivaltioon.

Szephyria jakaa rajansa luoteisen Navarrian ja itäisen Quendenóren kanssa, ja on noin Elbionin kokoinen.


Telpe Ailin

Telpe Ailinin leijuva kaupunki.

Suurmetsä peittää suurimman osan Szephyrian kumpuilevasta pinta-alasta, mutta muun Yuropin valtioiden tavoin myös vihertäviä niittyjä löytyy. Szephyriaa rajaa Valtavuorten eteläinen kärki maan pohjoisosassa, Vaahtomeri lännessä ja Kilpivuoret etelässä. Maan huomattavin maamerkki on valtava Hopeajärvi, jonka yläpuolella leijuva pääkaupunki Telpe Ailin sijaitsee, ja josta joet Duin'Ithil, Neth, Duingil ja Thelei laskevat ja nousevat.


Telpe Ailinin leijuvan kaupungin lisäksi Szephyrialla on kaksi muuta kaupunkia ja kahdeksan pienempää asutusta: Ammerhelm on Duin'Ithilin loppupäässä ja Vaahtomeren rannoilla sijaitseva satamakaupunki, jonka kautta suurin osa maan vaihdosta kulkee. Statholme taas on Mustakivivuoren kupeessa sijaitseva kaupunkilinnoitus ja loitsututkimukset keskus. Szephyrian kylistä tärkeimmät ovat varmasta Malttarwa ja Gerrem, sillä ne toimivat Voimapilarien suojina ja omaavatkin joko yhden tai useamman voimakkaan maagivartijan. Calimasta on Kilpivuorten länsikärjen läheisyydessä oleva kalastajakylä, Korpinnotko piskuinen metsäkylä maan luoteisrajan tuntumassa ja Cervenak Duingilin puolessa välissä oleva viljelijöiden mekka sen ravinteikkaan ympäristön vuoksi. Raashtram, Luarka ja Tualë sijaitsevat Duin'Ithilin, Nethin ja Thelein varsilla - siinä järjestyksessä.


Szephyrian uskonto on kolmijakoinen; sekä Mystran, Boccobin että Azuthin patsaita ja vastaavia jumalkuvia löytää helposti pitkin valtakuntaa. Szephyrialla ei kuitenkaan ole kuin kolme temppeliä - yksi jokaiselle jumalalle, mutta patsaiden tavoin useampia pyhäkköjä on ripoteltu pitkin valtion kyliä ja kaupunkeja.

Elbion[]

Elbionian Plains

Näky Elbionin yli Valtavuorille.

Quendenóre[]

- Pääkaupunki: Calima'osta

- Kilpivuorten rajakylät: läntinen Eawen, itäinen Falana

- itäisen Keskimeren rannalla oleva satamakaupunki Hopearanta

Advertisement